cometohealthtourism

Tip 2 Şeker Hastalığı

TİP 2 DİYABET NEDİR?

Erişkinlerde görülen şeker hastalığı türüne Tip 2 diyabet denir. Pankreas insülin üretir; fakat insülin direnci nedeniyle vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz. Daha çok 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkar.

Diyabet, kandaki bir tür şeker olan glikozun vücut tarafından kullanım şeklini etkileyen ve yaşam boyu süren bir hastalıktır.

Vücudunuz için önemli bir yakıt kaynağı olan metabolize şeker (glikoz) metabolizmasını etkileyen kronik bir durumdur.

Bu hastalıkta vücut ya hücrelere şeker taşıma işini düzenleyen hormon olan insülinin etkisine direnç gösterir ya da normal glikoz seviyesini koruyacak miktarda  insülin üretmez.

TİP 2 DİYABET TEDAVİSİNİN ESASLARI NELERDİR?

Birinci basamak tedavi planında:

  • Diyet, yani beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi
  • Yaşam tarzının değiştirilmesi
  • Egzersiz programlarının uygulamaya konması yer almaktadır.

Eğer bu tedavi planı ile kan şekeri normal sınırlar içinde tutulamazsa; ağızdan hap olarak alınan şeker düşürücü ilaçlar tedaviye eklenir. Ancak bazı hastalarda kan şekeri düzeyini normal sınırlar içinde tutabilmek için insüline ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda uygun dozda insülin enjeksiyonları ile tedavi desteklenir.

TİP 2 DİYABET TEDAVİSİNDE METABOLİK CERRAHİ’NİN YERİ

Tip 2 diyabet hastalarındaki İnsülin Direnci’nin, hem hücre öncesi hem de hücre içi bileşenleri vardır. Bu tabloda; özellikle sindirim sistemi kaynaklı direnç hormonları, tıpkı bir “zırh” gibi hücrelerin etrafını sarar ve insülinin hücre içine girişini engelleyerek kilit rol oynarlar.

Metabolik Cerrahi uygulamaları neticesinde, sindirim sistemi kaynaklı direnç hormonları söner. Hücrenin etrafındaki bu “zırh” açılır ve insülin kolaylıkla hücre içine girer. Benzer şekilde ameliyattan 2-3 ay sonra; yağ, protein metabolizması, karaciğer yağlanması ve hasarı da düzeldiği için hücre içi sinyal iletim mekanizmaları da tersine döner. Sonuç olarak Metabolik Cerrahi uygulamaları sonrası hastaların kan şekerlerinin, kolesterol ve trigliserid seviyelerinin yanı sıra; tansiyon yüksekliği, kilo fazlalığı, karaciğer yağlanması, göz-böbrek hasarı ve ayak yaraları gibi sorunları da tek bir operasyon ile giderilmiş olur.

KİMLER METABOLİK CERRAHİ İÇİN ADAYDIR?

  • Uygun tedaviye rağmen kan şekerini kontrol altına alamayan hastalar
  • Göz, kalp, böbrek, karaciğer, ayaklar gibi organ hasarı belirti ve bulguları yaşamakta olan hastalar
  • Ciddi kilo problemi olan hastalar
× WhatsApp İletişim